fallback

Как да се справим при бедствие от скъсана язовирна стена?

Доброволци от БЧК демонстрират оказване на първа долекарска помощ в кризисна ситуация

05.12.2017 | 09:46 Автор: Василена Василева

Как да се спасим при бедствие от скъсана язовирна стена показват доброволците от Българския червен кръст в с. Лозен днес, в Международния ден на доброволеца.

В симулацията ще бъдат демонстрирани спасителни действия след пропукване на язовирна стена и приливна вълна в резултат на обилните снеговалежи и ниските температури.

НУЛЦ на БЧК, където по това време се провежда обучение на ученици, е сериозно наводнен. Повечето сгради в базата са залети от вода и близо 70 души са в бедствено положение, някои от тях са ранени, други уплашени. Всички трябва да бъдат евакуирани незабавно поради ниските температури и опасността от втора приливна вълна. 

"Целта на симулацията е да подготвим младите доброволци да се справят в подобни ситуации, за да могат да помогнат на някого в беда и да спясят човешки живот" посочи пред Bulgaria ON AIR Станимир Тепавски, член на ОБ на БМЧК.

Доброволците на БМЧК ще оказват първа долекарска помощ, психосоциална подкрепа и ще изведат намиращите се в наводнените сгради хора. 

В спасителната акция ще се включат и екипи на ПБЗН. Извън засегнатата зона ще бъде обособен пункт за евакуация. На терен ще бъде и екип с дронове на БЧК за оглед на засегнатия район и за идентифициране на пострадали.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

 

fallback
Още от България сутрин
fallback