България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да се справим при бедствие от скъсана язовирна стена?

Доброволци от БЧК демонстрират оказване на първа долекарска помощ в кризисна ситуация

05.12.2017 | 09:46 Редактор: Василена Василева
Как да се справим при бедствие от скъсана язовирна стена?
Как да се справим при бедствие от скъсана язовирна стена?

Как да се спасим при бедствие от скъсана язовирна стена показват доброволците от Българския червен кръст в с. Лозен днес, в Международния ден на доброволеца.

В симулацията ще бъдат демонстрирани спасителни действия след пропукване на язовирна стена и приливна вълна в резултат на обилните снеговалежи и ниските температури.

НУЛЦ на БЧК, където по това време се провежда обучение на ученици, е сериозно наводнен. Повечето сгради в базата са залети от вода и близо 70 души са в бедствено положение, някои от тях са ранени, други уплашени. Всички трябва да бъдат евакуирани незабавно поради ниските температури и опасността от втора приливна вълна. 

"Целта на симулацията е да подготвим младите доброволци да се справят в подобни ситуации, за да могат да помогнат на някого в беда и да спясят човешки живот" посочи пред Bulgaria ON AIR Станимир Тепавски, член на ОБ на БМЧК.

Доброволците на БМЧК ще оказват първа долекарска помощ, психосоциална подкрепа и ще изведат намиращите се в наводнените сгради хора. 

В спасителната акция ще се включат и екипи на ПБЗН. Извън засегнатата зона ще бъде обособен пункт за евакуация. На терен ще бъде и екип с дронове на БЧК за оглед на засегнатия район и за идентифициране на пострадали.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)