fallback

Ще разследват Пучдемон за държавна измяна

Бившият лидер на Каталуния избяга със свои заместници в Брюксел, щял да търси политическо убежище

31.10.2017 | 09:00 Автор: Иван Берберов

Испанската прокуратура повдигна обвинения срещу отстранените вече каталунски лидери. Карлес Пучдемон и няколко от неговите заместници избягаха от Каталуния и вече са в Брюксел. 

Човекът, обявил независимостта на Каталуния и призовал за демократична съпротива срещу отнемането на нейната автономия, снощи избяга зад граница. Вчера белгийски адвокат, който е известен с делата си за политически убежища и е защитавал членове на баската сепаратистка организация ЕТА, потвърди, че Пучдемон е негов клиент. Юристът отказа да коментира появилата се в местната преса информация, че Пучдемон би могъл да поиска политическо убежище в Белгия.

Според непотвърдена информация от испанските медии Пучдемон и петима членове на бившето каталунското правителство се намират в Брюксел и са разговаряли снощи с фламандски политици.

Бившият лидер на Каталуния не се е появявал в общественото пространство от събота насам. Очаква се днес той да направи пресконференция от Брюксел и да се разбере какви са неговите намерения. 

В неделя белгийският министър на миграцията заяви, че Пучдемон може да получи политическо убежище в страната, ако го поиска. Малко по-късно белгийският премиер Шарл Мишел отхвърли тази възможност и подчерта, че подобно нещо изобщо не е на дневен ред и призова своите министри да не наливат масло в огъня. За да се даде подобно убежище на европейски гражданин, то трябва да бъде доказано, че някой го преследва и животът му е изложен на риск. 

От страна на Европейския съюз няма официална реакция, но неофициално Общността счита, че молбата за политическо убежище на Карлес Пучдемон въобще не би била основателна. Испанската прокуратура ще разследва Пучдемон за 3 престъпления - най-тежкото, от които е за държавна измяна, а максималната присъда за него е 30 години затвор. 

Обвинения все още не са повдигнати. Най-напред трябва съдия да прегледа молбата на прокуратурата, за да започне дело, което ще се води от Върховния съд на страната. Партията на Пучдемон взе решение да участва в предсрочните избори насрочени от Мадрид, без да се допита до лидера си.

Първият работен ден премина абсолютно спокойно. Преходът на властта бе осъществен без никакво напрежение. Председателят на каталунския парламент призна, че той е разпуснат и всички знаци показват, че кризата се успокоява и ескалация на напрежението няма да има, предаде пратеникът на Bulgaria ON AIR в Испания Цветана Балабанова.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback