fallback

Евродепутат: България ще получи 4,2 млрд. евро от бюджета на ЕС

У нас резултатът от евроинвестициите е най-видим, заяви Андрей Новаков пред Bulgaria ON AIR

27.10.2017 | 10:23 Автор: Иван Берберов

Европейският бюджет предстои да бъде разгледан. Очаква се да получим 4,2 млрд. евро финансиране, като дължимата ни вноска ще бъде 4 пъти по-малка – 1,1 млрд. евро. Има вероятност част от парите да бъдат изплатени през 2019 г., но няма риск да не си ги получим. Това обяви евродепутатът Андрей Новаков пред репортера на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева. 

"До 2020 г. нещата изглеждат добре, тъй като имаме фиксирана финансова рамка и излизането на Великобритания от ЕС няма да ни повлияе. Милиард и половина ще отидат за инфраструктура и градско развитие. Други милиард и половина са директни плащания към фермерите. Освен това са заделени 360 млн. лева за насърчаване на младешката заетост. Има заложени 380 млн. евро за развитие на селските региони. България се представя добре по почти всички направления", обясни евродепутатът.

Днес в България пристига еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. След няколко месеца започват дебатите за бъдещето на финансите на Европейския съюз.

Комисарят вчера е бил в Румъния, а днес у нас, за да получи обратна връзка от органите на властта, неправителствения и академичния сектор за това как ЕС трябва да продължи да функционира с по-малко пари и повече приоритети. 

"Щастлив съм, че кохезията е един от основните приоритети на българското европредседателство. Под българския флаг ще преминат преговорите за това как ЕС да управлява парите си след 2020 г. Важно е, защото именно в България може да се види най-ясно резултатът от европейските инвестиции. За 10 години сме получили почти 10 млрд. евро", уточни Новаков. 

fallback
Още от България сутрин
fallback