България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Футуролог: Дълголетие без качествен живот е безсмислено

Правилната ментална нагласа е важна за биологичните процеси в тялото, каза д-р Мариана Тодорова

27.10.2017 | 07:54 Редактор: Иван Берберов
Футуролог: Дълголетие без качествен живот е безсмислено

Науката се развива експоненциално – напредването ни за 10 години е равно на стотици години от човешкото развитие. Биологичното подобряване на човека може да стане със стволовите клетки, както и с 3D и 4D принтиране. Досега стволовите клетки се извличаха от плацента и костен мозък, но сега учените откриват как да ги произвеждат по различен начин. В близкото бъдеще ще се създадат и нанороботи, които да ни лекуват. 

Това посочи футурологът и организатор на форум "Дълголетие" д-р Мариана Тодорова. Според нея дълголетието не би имало смисъл, ако не се повиши и качеството на живот. 

"Много е важна менталната нагласа, тъй като духът може да повлияе много на биологичните процеси. С удължаването на живота, трябва да се справим и с износването на психиката. Препоръчително е да не се консумира червено месо, да се спортува поне 4 пъти в седмицата и да се четат редовно книги, за да се тренира мозъкът", коментира тя в студиото на "България сутрин". 

"Демографските проблеми се решават както с увеличаване на раждаемостта, така и с дълголетие. Трябва да залагаме на добро образование, здравеопазване, политическа и икономическа среда, за да се стимулират хората да раждат тук и да остават в държавата", препоръча Тодорова пред Bulgaria ON AIR. 

Форум "Дълголетие" ще се проведе в неделя в Сити Марк Арт Център на бул. "Янко Сакъзов" 30 и ще продължи от 13 до 17:30 ч.