fallback

Бивш военен министър: Проблемите в авиацията са очевидни

Ако пилотите не са сигурни в изправността на техниката, е разбираемо да отказват да летят, каза Ангел Найденов

25.10.2017 | 09:51 Автор: Иван Берберов

Летците от авиобаза "Граф Игнатиево" прецедентно отказаха да извършват учебните си полети, тъй като се чувствали несигурни в изправността на летателната техника в базата. 

"Ако причината за отказа на летците е техническата неизправност на машините – това е проблем, който трябва да се реши, а поведението им - разбираемо. Но ако причината е бунт на пилотите, то това е неприемливо. Ако в първия случай трябва да проявим разбиране, то във втория не бива да бъдат толерирани подобни прояви", категоричен бе бившият министър на отбраната Ангел Найденов.  

В студиото на "България сутрин", той отбеляза, че има очевидно натрупване на проблеми в авиацията ни и колкото по-бързо Министерството на отбраната ги реши, толкова по-добре.

"Вече два от ремонтираните двигатели на самолетите ни показаха дефекти. Без значение какво приема или не министърът на отбраната, важно е какви са стъпките, които ще бъдат предприети за отстраняване на проблема. Никой не отрича, че са били преустановени тренировъчните полети. Никой не отрича, че има проблем. Трябват много бързи мерки за набавяне на смазочните масла за ремонтираните двигатели", заяви Найденов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи проблемен остава въпросът за опасно малкото летателни часове за пилотите.

"Летците ни не се чувстват убедени в техниката и безопасността на летенето. В този случай имат право да откажат да летят, тъй като все пак говорим за човешки животи. Иска ми се да кажа, че ще може да се справяме сами с охраната на въздушното си пространство, но опасенията са реални", подчерта гостът.

fallback
Още от България сутрин
fallback