България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фондация "Глобални библиотеки" раздава награди за библиотечно дело

Отличават медиите и институциите с най-голям принос

12.10.2017 | 09:10 Редактор: Тодор Петров
Фондация

Номинациите за първите награди на "Глобални библиотеки-България" продължават до 15 октомври, а връчването им ще се състои на 9 ноември.

"Управителният съвет на фондацията реши, че е добре да имаме награди, с които да отличаваме медии и спомоществователи, които правят дейността на библиотеките по-възможно и по-успешна", каза изпълнителният директор на Фондация "Глобални библиотеки-България" Спаска Тарандова пред Bulgaria ON AIR.

Eкспертно жури ще определи коя организация има най-голям принос, а наградите за медиите са колективни и няма да бъдат връчвани на конкретни журналисти. За публичните институции, които подкрепят дейността на библиотеките, е необходимо общината да е допринесла с нещо повече от това, което трябва по закон. Награди ще има и за дарителите на библиотеките.

Спаска Тарандова определи като задоволително състоянието на българските библиотеки. 

"Трябва да се създаде среда, която да привлича потребителите на библиотеките. Основният инструмент за финансиране е през републиканския бюджет на общините", каза още тя в "България сутрин". 

"Помагаме с проектна схема, с която насърчаваме библиотеките да развиват определени дейности в партньорство. Да работят с училища, с неправителствени организации и да търсят спонсори. От тях очакваме да бъдат много по-активни", обясни Спаска Тарандова.