fallback

Зала "България" ще отпразнува 80-ия си рожден ден с тържествен концерт

Солисти ще бъдат Дуо Аглика Генова и Любен Димитров и Людмил Ангелов

06.10.2017 | 10:30 Автор: Василена Василева

Българските пианисти Аглика Генова и Любен Димитров получиха най-престижната награда в света на класическата музика - "Echo Klassik". Те са първите наши инструменталисти - носители на отличието. 

Пред Bulgaria ON AIR Аглика Генова сподели, че на 9 октомври единствената у нас акустична зала, предназначена за симфонични концерти - зала "България", ще отпразнува своя 80-годишен юбилей на същата дата, на която е била открита през 1937 г. 

Солисти на тържествения концерт ще бъдат Дуо Аглика Генова и Любен Димитров и Людмил Ангелов. На органа ще бъде Велин Илиев, а диригент – Маестро Найден Тодоров.

"Идеята е на директора на Софийската филхармония Найден Тодоров. Ще се повтори програмата, която е била изпълнена преди 80 години на същата тази дата и сцена", посочи Аглика Генова.

Със спечелената награда "Echo Klassik" пианистите ни се наредиха в челните редици на световните изпълнители на класическа музика.

"Тя се възприема като оскарите в класическата музика. Приза ни беше връчен в категорията "Концертен звукозапис на годината" за компакт диска "Бела Барток и Виктор Бабин - Концерти за две пиана", сподели в студиото на "България сутрин" пианистът Любен Димитров.

Преди това с нея са отличени две български оперни певици - Веселина Кацарова и Соня Йончева.

fallback
Още от България сутрин
fallback