fallback

Опустошителният ураган "Ксавие" взе 7 жертви в Германия

Синоптикът Симеон Матев заяви, че циклонът се насочва към Русия, но той ще окаже влияние на времето у нас, което предвещава сняг още в събота

06.10.2017 | 08:04 Автор: Жанета Нейкова

Най-малко 7 са жертвите на опустошителния циклон "Ксавие", който премина през Германия. 

Ураганът е бушувал до късно снощи до скорост от 180 км.ч., предаде за "България сутрин" в пряка телефонна връзка кореспондентът на в. "Труд" Ваня Енчева.

"Само в Берлин, където беше обявено бедствено положение, което продължава и в момента, до полунощ бяха подадени 1490 сигнала на Спешния телефон. А в Хамбург е била първата жертва. 54-годишна жена е загинала, вследствие на изкоренено дърво, което се стоварва върху автомобила, в който е пътувала", обясни Енчева.

Кореспондентът допълни още, че изкоренени дървета в Бранденбург са погубили живота на трима души, а в Берлин жена е загинала в колата си.

"Движението на градския транспорт в немската столица беше преустановено, улиците са затрупани от скършени клони на дървета. Властите предупреждават да се следи движението на урагана", информира Ваня Енчева.

Пред Bulgaria ON AIR синоптикът Симеон Матев коментира опустошителното природно бедствие "Ксавие", като заяви, че циклонът се изнася към Прибалтийските републики.

"В следващите часове се очакват силни, на места дори ураганни ветрове със скорости от 100-120 км.ч. в източните части на Германия и централните такива на Полша - там ще бъде ветровитият удар днес", посочи Матев.

Синоптикът информира, че "Ксавие" се движи на Североизток и в следващите 2 дни ще стъпи в Русия.

"Ветровете, които видяхме, няма да ги има в България, но системата на циклона е такава, че той ще насочва по-хладен и влажен въздух на юг към Средиземноморието. Това ще провокира образуването на по-малък средиземноморски циклон, който ще окаже съществено влияние на времето у нас", съобщи гостът на телевизията.

С промяната на времето идва и вероятността за първи сняг.

Симеон Матев посочи, че застудяването и по-силните валежи ще спомогнат снежната граница да се понижи и към края на съботния ден е възможно сняг да превали на местата с надморска височина дори под 1000 метра.

"Тези от вас, които решат да преминават утре през проходи над 1000 метра, трябва да се подготвят не само за сняг, но и за някаква снежна покривка", предупреди синоптикът.

Той обясни, че снегът ще започне първо в западните части на страната, като има условия да се образува и по-съществена снежна покривка.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback