България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Украинци изплагиатстваха проекта "България на длан"

"Национална компания Украйна на Бaлканите" направи парк с макети на емблематични български светини

05.10.2017 | 10:53 Редактор: Василена Василева
Украинци изплагиатстваха проекта

"България на длан" с отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, министъра на културата, бизнеса, медиите и кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на проекта Съни Сънински посочи, че поводът за това е откриването на парк с миниатюрни макети на български светини, носещ името "Търновград - духът на хилядолетна България", силно наподобяващ макетите на "България на длан".

Разположен е в подножието на Царевец върху 12 дка, които общината е дала под аренда на украински инвеститор. Той дошъл в България преди година, харесал Царевец и предложил на кмета на Търново фирмата му - "Национална компания Украйна на Бaлканите", да направи парк с макети на емблематични български светини.

"Искаме да се разграничим от случващото се във Велико Търново и да заявим, че проектът там няма нищо общо с "България на длан". Тези хора бяха отхвърлени от множество международни конкурси заради некачествени макети и използвани материали", категоричен бе режисьорът Съни Сънински в студиото на "България сутрин".

Той посочи още, че по никакъв начин не са били уведомени за намеренията на общината да разреши на украинците да осъществят проекта си. 

"На 6 февруари 2017 г. внесохме в общинския съвет писмо, на което все още чакаме отговор. Скандалното в случая е, че кметът г-н Панов дори беше част от инициативния комитет на проекта "България на длан" и от две години има достъп до него", посочи още Съни Сънински.

Вижте повече във видеото.