България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатор: Порочните практики във властта са още от социализма!

Партиите назначават не най-добрите кадри, а тези, който ще са "екипни играчи", уточни психологът Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR

04.10.2017 | 09:12 Редактор: Иван Берберов
Анализатор: Порочните практики във властта са още от социализма!

Днес ще се гласува оставката на депутата Делян Добрев от ГЕРБ, който я подаде по собствена воля след скандала със семейните назначения в община Хасково, по известен като "Хасковогейт" или "Кумгейт".

"Оставките са добър жест за поемане на отговорност и признаване на вина, както и доказателство, че общественото мнение е важен фактор, когато си в политиката. Колегите на Добрев от ГЕРБ ще му направят лоша услуга, ако го оставят в партията", отбеляза журналистът Мира Баджева в студиото на "България сутрин". 

Според нея тези практики не са откритие на новото време, а напротив - порочността крие корените си в предния политически строй.

"Семейните или политическите назначения са голям проблем и те не са нито от вчера, нито само свързани с ГЕРБ. Още от времето на социализма има шуробаджанащина. ГЕРБ хваща много такива стари модели и ги прилага по места. Всичко, както и преди, е концентрирано в ръцете на един човек", подчерта тя.

"Проблемът тръгна когато БСП се превърнаха в остра опозиция и нанесоха много удари срещу ГЕРБ, като се наложи няколко техни члена да напуснат. Заплахата и страха, че може да се руши имиджът на партията, дават основание на групата да се обедини и да се защити. Затова колегите на Добрев го подкрепят. Лидерът на ГЕРБ обаче винаги е показвал принципност - когато някой има силно разгласен в обществеността проблем следва отстраняване", посочи политическият психолог Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя добави още, че партиите имат порочната система да издигат не задължително най-добрия, а този, който ще бъде "екипен играч", но когато това е единственият принцип, нещата започват да се разпадат.