България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Гражданската война в Испания не е приключвала!

Пред Bulgaria ON AIR Къдринка Къдринова бе категорична, че до по-тежки сблъсъци няма да се стигне, но испанското общество и до днес е много разделено

03.10.2017 | 10:05 Редактор: Василена Василева
Журналист: Гражданската война в Испания не е приключвала!

Въпреки, че 90% от гласувалите казаха "да" на отделянето на Каталуния, правителството в Мадрид остава твърдо против независимостта. 

Какво ще последва все още не е напълно ясно, но наблюдатели говорят за три възможни сценария - обявяване на независимост, преговори за отвоюване на още по-голяма самостоятелност на автономната област, песимистите не изключват дори гражданска война, след като денят на референдума бе белязан от насилие и стотици ранени.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Къдринка Къдринова бе категорична, че третият предполагаем сценарий е невъзможен. 

"Всъщност испанската гражданска война и до днес не е свършила, тъй като обществото е много разделено. Време е политиците да разберат, че не могат да отлагат повече преговорите, особено след цялата тази кръв, която се проля. Кралят на Испания също трябва да се намеси", обясни Къдринова.

Започва остър политически сблъсък. Изходът от кризата, която се създаде в Каталуния ще завърши с тежки преговори, заяви в студиото на "България сутрин" бившият дипломат Стилиян Бурханларски.

По думите му за тях обаче до голяма степен ще повлияе и позицията на премиера на правителството на баските, който не отдавна призова за диалог.

"Той предварително помоли испанската страна да се отнесе сериозно към референдума, да отчете волята на гражданите, които искат независимост", отбеляза Бурханларски.

"Поведението на баските ще изиграе важна роля за развитието на ситуацията. Всички си спомняме тежката криза в тази автономна област, в която се водеше гражданска война, а накрая завърши с преговори", обясни още той. 

Вижте целия разговор във видеото.