България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

90% от гласувалите каталунци искат независимост

Няма да има проблем за живеещите в Каталуния българи, убеден е наш сънародник

02.10.2017 | 07:22 Редактор: Тодор Петров
90% от гласувалите каталунци искат независимост

Близо 800 са ранените каталунци при сблъсъците с органите на реда по време на референдума за независимост.

Според каталунските власти избирателната активност е 42%, а близо 90 на 100 от хората са гласували за отделяне на Каталуния от Испания. Барселона твърди, че това е достатъчно, за да бъде уважено демократичното решение на народа.

"Няма никакви сблъсъци в момента, всички са се прибрали по къщите", каза в телефонна връзка за Bulgaria ON AIR живеещият в Каталуния Димитър.

Той допуска, че ще има нови сблъсъци при евентуално обявяване на позиция за отделяне от страна на Каталуния. По думите му няма да има никакъв проблем за българите, които живеят в Каталуния. 

"Има твърде голямо противоречие между самите каталунци. Голяма част от тях са привърженици на това да останат в Испания. Знаят колко много ще загубят, ако излязат от Испания, макар и след време", каза още сънародникът ни.

Междувременно съдът в Мадрид категорично обяви референдума против основния закон и няма да го признае. 

"В Каталуния се проведе театрална постановка. По-голямата част от каталунците показха, че са хора на закона и не участваха в референдума. Силите за сигурност изпълниха своите задължения. Не затварям никакви врати, готов съм на отворен и честен диалог", заяви премиерът на Испания Мариано Рахой.