fallback

"Критична маса София": Колоездачи зоват за безопасност на пътя

Искаме адекватна инфраструктура и хората да пазят велосипедистите, споделиха те пред Bulgaria ON AIR

29.09.2017 | 07:36 Автор: Тодор Петров

Събитието "Критична маса София" събира велосипедисти, които искат промяна в движението. По-късно днес те ще се съберат пред пилоните на НДК, за да обсъдят какви мерки са необходими за тяхната безопасност на пътя.

"Искаме да бъде адекватна велосипедната инфраструктура. Искаме хората да пазят велосипедистите и да знаят, че велосипедът е длъжен да се движи по пътното платно там, където няма велоалея", коментира пред Bulgaria ON AIR Ивайло, който е избрал колелото за свой начин на придвижване.

"Не се чувстваме особено защитени, защото в града движението е натоварено, всеки се опитва да прецака другия, притискат ни в шахтите. Няма достатъчно дистанция и се чувстваме застрашени. Идеята на нашето събитие е да напомни, че велосипедът може да се използва за отдих, но и за транспорт в града", каза от своя страна велосипедистът Петя.

Тя е на мнение, че предвидената "успокоената зона" в центъра на София предоставя доста големи предимства за пешеходците и велосипедистите. По думите ѝ това прави по-удобно и бързо придвижването с велосипед.

Ивайло е на мнение, че велосипедният транспорт трябва да се улеснява по всякакъв начин, за да слязат повече хора от колата и да се качат на колелото.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback