България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нешка Робева за протеста в Русе: За да ми се случи нещо, беше ударен спортът

През 1987 година легендарната треньорка също се противопоставя на хлорното обгазяване в града

28.09.2017 | 09:25 Редактор: Мария Аладжова
Нешка Робева за протеста в Русе: За да ми се случи нещо, беше ударен спортът

Легендата на българския спорт Нешка Робева разказа в "България сутрин" за събитията от 1987 година в Русе, когато градът възстава срещу хлорните обгазявания.

Тогава Робева била привикана в ЦК във връзка с гражданското недоволство, част от което е и тя. 

"В края на краищата аз бях щастлива, че българският народ се обединява в защита на един град. Ние сме толкова разединени, а вижте - това е една кауза, която ни обединява. Някои от участниците бяха изключени от партията, други уволнени от работа", спомни си Робева.

"На мен ми се посъбра малко повече, защото и гласувах против Закона за новото райониране на държавата. В края на краищата, за да ми се случи нещо, беше ударен спортът. Аз все пак бях доста популярна и с успехите на момичетата. Няма никога да забравя как тръгнаха да разбиват един успешен спорт за България само и само, за да ударят мен".

В първите години след промените пък русенци и работници от румънска страна застанали пред дилемата - да останат без средства или да търпят обгазяването. В крайна сметка от румънска страна решили да застанат зад завода си.

"Не се отделят достатъчно средства за живота на хората. Като че ли животът на хората е до такава степен обезценен", бе коментарът на Робева.

Чуйте пълния разговор във видеото.