В бъдещето полезните храни ще заместят лечението с антибиотици - мит или реалност?
По темата в "България сутрин" говориха д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, и проф. Донка Байкова, която е специалист по хранене и диетика.
Доктор Мангъров бе категоричен, че колкото по-неквалифициран е един лекар, толкова повече антибиотици изписва.
"Защото в 99% от случаите става дума за вирусни инфекции, които са самоограничаващи заболявания, т.е. неща, които минават от само себе си, спонтанно. Само че имат съответното технологично време. Едно такова нещо продължава около седмица, 10-ина дни. Острата фаза, когато всички симптоми са изразени в силна форма, е поне 4-5 дни. Усложненията, които налагат лечение с антибиотик стават на 7-8 ден", обясни специалистът.
Неправилното приемане на антибиотик прави микроорганизмите в тялото резистентни на лекарството.
Оказва се обаче, че приемаме антибиотици не само под формата на лекарствени продукти, но и чрез храната, която консумираме, посочи проф. Донка Баева. По думите ѝ животинското месо съдържа до 80% остатъчни антибиотици, а в растенията - до 20%. Това само по себе с създава определена резистентност към определените вирусни щамове.
Иначе, за да сме здрави през есенно-зимния сезон, проф. Байкова препоръчва консумацията на зеленолистни зеленчуци, като спанак, магданоз, праз, зеле и прочие. В здравословното меню място намират и кръстоцветните зеленчуци, както и онези, съдържащи омега 3 мастни киселини.