България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-добре недей! Кампания стартира превенция на сексуалното насилие сред ученици

Обучението е насочено към ученици между 15 и 19-годишна възраст

18.09.2017 | 11:20 Редактор: Мария Аладжова
По-добре недей! Кампания стартира превенция на сексуалното насилие сред ученици

Кампанията "По-добре недей!" има за цел да осъществи превенция на сексуалното насилие и експлоатация сред учениците между 15 и 19-годишна възраст.

Идеята на кампанията е да се повишат знанията и уменията на тийнейджърите, за да могат да разпознават рисковите ситуации и отношения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация.

За целта организаторите стартират обучение в училищата из страната под формата на дискусии и обучения. А на интернет страницата http://loveguide.bg подрастващите ще могат да се информират по-подробно по въпросите, свързани със секса, любовта и отношенията.

Съгласно статистиката 90% от случаите на сексуално насилие над деца, са осъществени от познати на жертвите хора. Отново според статистиката над 20% от подрастващите между 9 и 17 години са отишли на среща с човек, с когото са се запознали онлайн. 

Затова кампанията насърчава и родителите да осъществяват по-строг контрол върху съдържанието, което публикуват децата им в социалните мрежи, както и да следят с кого общуват те, посочи в "България сутрин", посочи в "България сутрин" Николета Попкостадинова.

Вижте пълния разговор във видеото.