България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Впечатляваща изложба разказва 110-годишната история на Народния театър

Жителите и гостите на София ще имат възможност да посетят експозицията до 30 септември

18.09.2017 | 09:17 Редактор: Василена Василева
Впечатляваща изложба разказва 110-годишната история на Народния театър

Народният театър отбелязва своята 110-годишнина със зрелищна изложба в Градската градина. Впечатляващите фотоси ще разкрият как е изглеждала една от най-емблематичните сгради в страната ни преди малко повече от век.

Върху 30 платна с размери 1,20 на 1,20 м. са аранжитани 90 исторически снимки. Посветените на по-новата история на театъра са дело на фотографа Божидар Марков, посочи пред Bulgaria ON AIR директорът на народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин.

Жителите и гостите на София ще имат възможност да посетят експозицията до 30 септември.

"Снимките припомнят знакови моменти от изграждането на Народния театър. Сред тях са архивни кадри от самото създаване на сградата, от нейната реконструкция през 1976 г., от реставрацията в периода 2004-2006 г., когато бе извършена и консервация на централната и южна част, на салона и на фоайетата на голямата сцена. Тогава беше обновена и позлатата на интериора", допълни още Мариус Донкин.

Той сподели още, че до края на годината Народният театър ще обнови репертоара си с 6 нови премиери, а най-новото попълнение ще бъде актрисата Радина Кърджилова.

Вижте повече във видеото.