България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

20 деца днес няма да прекрачат училищния праг заради безотговорни водачи

И заради това Обществената комисия предлага шофьорите да бъдат глобявани за всеки пътник в автомобила им, заяви Любка Маринова

15.09.2017 | 09:30 Редактор: Жанета Нейкова
20 деца днес няма да прекрачат училищния праг заради безотговорни водачи
20 деца днес няма да прекрачат училищния праг заради безотговорни водачи

Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата обсъжда една идея - шофьорът на автомобил, който е извършил нарушение, да бъде глобяван с 50 лв. и за всеки един от пътниците, които вози.

"Това е само предложение. Идеята е хората да бъдат предупредени, че може да са глобявани, ако предложението стигне до парламента, като по този начин поемат отговорност и за хората, които возят", поясни Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Гостът на "България сутрин" алармира, че от началото на годината заради безотговорността на водачите, 20 деца днес няма да прекрачат училищния праг. 15 от тях са били пътници в автомобила. 

Именно затова Маринова смята, че е необходима промяна в закона.

Другият гост на Bulgaria ON AIR - председателят на Асоциацията на автомобилистите Красимир Георгиев, твърди, че години наред сме свидетели на експерименти с българските водачи.

"В България за всичко е виновен водачът. Никаква вина нямат тези, които стопанисват пътищата и онези, които създават "убийствено" глупавата организация на движение", изброи Георгиев.

Той визира пример с другите страни, в които има закон, който покачва глобата според служебния ранг на служителя, но изпита съмнение дали тя ще се приеме в нашия парламент.

"Ако един водач го глобим със 100 лв., нека един полицай бъде с 200, неговият началник - с 400 лв., а депутатът с 1000 лв.", предложи Красимир Георгиев.