fallback

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров стана граф на Мърчево

Той получи титлата си, след като прелетя с топловъздушен балон над местност в монтанското село

15.09.2017 | 07:48 Автор: Жанета Нейкова

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров се превърна в Граф, след като вчера прелетя с топловъздушен балон над местността на Мърчево, Монтана.

Това се случи по повод старта на фестивала с такъв тип балони, проведен на летището на монтанското село Ерден. Той се организира под названието "Приключение с балон" и ще продължи до 17 септември.

Димитров получи сертификат за титлата си, върху който пише: "На този ден в мирно време беше извършен велик подвиг от Димитър Димитров. С властта, дадена ми от Крал Луи XVI, те провъзгласявам за граф на Мърчево и те обявявам за владетел на земите, върху които прелетя сянката на балона, преди да кацне на земята".

"Крал Луи XVI е първият, който въвежда този ритуал. Единствено пилотът в балона, в който си се возил има право да те провъзгласи за граф", разказа в "България сутрин" репортерът на Bulgaria ON AIR.

Той продължи как всички, летели в балона, коленичат в знак на уважение към пилота, а след това прекланят глава към него. 

Пилотът взима знака на земята - пръстта, поръсва главата на всеки, а после поема в ръце и символа на балона - огъня. 

"Запалва малка част от косата на летелите и тогава хората се изправят, като отдават главата си назад, за да бъде полята с шампанско", продължи разказа си Граф Димитър Димитров.

Избрано е шампанското, защото Крал Луи XVI смятал, че това е благородната напитка, която те прави граф, обясни репортерът.

Димитров изброи и три рискове, които са ключови за журналистиката в екстремни ситуации, както летенето с балон, като посочи:

"Преди самото излитане, когато балонът е издут с горещия въздух, тогава много трудно се пази баланс. Второ, когато си във въздуха - на над 250 метра, ако времето е неспокойно балонът става неуправляем. Трето - кацането. Там са нужни знания как да се балансира балонът, посредством горелките".

Репортерът препоръча на всеки, който иска, да изпита това незабравимо преживяване, също така съветва всеки журналист да попадне в екстремна ситуация като тази по време на своята работа.

fallback
Още от България сутрин
fallback