България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров стана граф на Мърчево

Той получи титлата си, след като прелетя с топловъздушен балон над местност в монтанското село

15.09.2017 | 07:48 Редактор: Жанета Нейкова
Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров стана граф на Мърчево
Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров стана граф на Мърчево

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров се превърна в Граф, след като вчера прелетя с топловъздушен балон над местността на Мърчево, Монтана.

Това се случи по повод старта на фестивала с такъв тип балони, проведен на летището на монтанското село Ерден. Той се организира под названието "Приключение с балон" и ще продължи до 17 септември.

Димитров получи сертификат за титлата си, върху който пише: "На този ден в мирно време беше извършен велик подвиг от Димитър Димитров. С властта, дадена ми от Крал Луи XVI, те провъзгласявам за граф на Мърчево и те обявявам за владетел на земите, върху които прелетя сянката на балона, преди да кацне на земята".

"Крал Луи XVI е първият, който въвежда този ритуал. Единствено пилотът в балона, в който си се возил има право да те провъзгласи за граф", разказа в "България сутрин" репортерът на Bulgaria ON AIR.

Той продължи как всички, летели в балона, коленичат в знак на уважение към пилота, а след това прекланят глава към него. 

Пилотът взима знака на земята - пръстта, поръсва главата на всеки, а после поема в ръце и символа на балона - огъня. 

"Запалва малка част от косата на летелите и тогава хората се изправят, като отдават главата си назад, за да бъде полята с шампанско", продължи разказа си Граф Димитър Димитров.

Избрано е шампанското, защото Крал Луи XVI смятал, че това е благородната напитка, която те прави граф, обясни репортерът.

Димитров изброи и три рискове, които са ключови за журналистиката в екстремни ситуации, както летенето с балон, като посочи:

"Преди самото излитане, когато балонът е издут с горещия въздух, тогава много трудно се пази баланс. Второ, когато си във въздуха - на над 250 метра, ако времето е неспокойно балонът става неуправляем. Трето - кацането. Там са нужни знания как да се балансира балонът, посредством горелките".

Репортерът препоръча на всеки, който иска, да изпита това незабравимо преживяване, също така съветва всеки журналист да попадне в екстремна ситуация като тази по време на своята работа.