fallback

Скандалът около Калин Митрев с политически последствия у нас?

ЕБВР се произнесе: Само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Митрев

08.09.2017 | 10:34 Автор: Мария Аладжова

На последното заседание на Министерския съвет кабинетът "Борисов" 3 реши да изчака позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие какво да прави с Калин Митрев като български представител на централата в Лондон.

Извън правомощията на правителството е да уволни представителя на България в ЕБВР, но ще се изиска позицията на банката, обяви в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "Фокус".

Няколко часа по-късно ЕБВР се произнесе: Само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Митрев.

Името му се появи в международно журналистическо разследване на британския в. Guardian, който съобщи за схема, чрез която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти за отклоняване на критиките срещу властта в страната.

По данни на изданието в периода 2012-2014 г. са извършени над 16 хил. плащания на обща стойност почти 3 млрд. долара.

Адекватна ли е позицията на българското правителство - в "България сутрин" анализираха социологът Димитър Ганев и политологът Цветанка Андреева.

"Потвърдихме една стара истина и разбрахме една нова" - коментира Андреева - "Старата е, че едни стари олигархични зависимости от бившия режим, които уж трябваше да бъдат разбити от демокрацията, всъщност се проектират по чудесен начин в съвременния политически модел. Фамилията Бокови и Калин Митрев всъщност онагледяват този процес, който е - едни стари фамилии се трансформираха в новите милионери и това, което много силно дразни обществената съвест".

"Новата истина е, че май системата от баланси, която Бойко Борисов изгради за властта, почва да не работи, почва да се проваля. Тя се провали при подкрепата за Бокова, сега се проваля по същия начин и подкрепата за нейния съпруг", добави политологът.

Ганев обаче не се съгласи. Според него скандалът, в който бе замесен Митрев, няма вътрешни корени, а по-скоро е свързан с международни кръгове.

По думите му да се твърди, че случаят ще има пряко последствие за управлението е пресилено:

"Не за друго, а защото Ирина Бокова и съответно семейството ѝ никога не са възприемани като част от някакъв кръг, близък до ГЕРБ, а по-скоро кръг, близък до опозиционната партия. Така че да очакваме някакъв грандиозен скандал на наша територия, който да даде отражения върху нашия политически процес - аз мисля, че е пресилено".

Ганев прогнозира, че правителството все пак ще вземе отношение по случая, защото не иска да подронва международния си престиж и позициите си в Европа.

fallback
Още от България сутрин
fallback