България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експеримент на Bulgaria ON AIR: Грамотни ли сме?

"Тротоар" не ни е проблем, "отвертка"-та ни мъчи

08.09.2017 | 11:35 Редактор: Тодор Петров
Експеримент на Bulgaria ON AIR: Грамотни ли сме?

Днес е Международният ден на грамотността. Около 793 млн. са възрастните по света, които не могат да четат и да пишат. Повечето от тях са жени и млади момичета.

Грамотни ли са българите? Това провери репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров, който "тества" знанията на столичани, използвайки думата "тротоар". Певицата и стажант-репортер на Bulgaria ON AIR Димана Мирчева също участва в експеримента.

"Повечето мои съученици са грамотни и не мисля, че трябва да има хора, които да сгрешат тази дума", каза тя преди експериментът да започне.

И се оказа права. Нито един запитаните граждани не сгреши в изписването на думата. Според една от жените, които веднага дадоха верен отговор, голяма част от хората у нас са неграмотни. По думите ѝ проблемът не е в образованието и училището, а в семейството и цялостното отношение към грамотността.

Друга жена посочи, че младите хора в България са неграмотни, защото не четат достатъчно. Тя е на мнение, че проблемът е комплексен и не е само в училище или вкъщи.

Във втората част на експеримента екипът на Bulgaria ON AIR изпробва знанията на гражданите с думата "отвертка" и веднага се намери жена, която да "падне в капана". След нея още две дами написаха думата грешно.

Студентка от УНСС написа правилно "анцуг" и до известна степен опроверга твърдението на възрастните, че младите масово са неграмотни.