България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предположение: Азербайджанският скандал ще коства кариерите на Бокова и мъжа ѝ

Коментар на разследващия журналист Григор Лилов пред Bulgaria ON AIR

07.09.2017 | 08:32 Редактор: Тодор Петров
Предположение: Азербайджанският скандал ще коства кариерите на Бокова и мъжа ѝ

Калин Митрев ще бъде отзован като български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, а кариерата на съпругата му Ирина Бокова най-вероятно приключва.

Това предположение изказа пред Bulgaria ON AIR разследващият журналист Григор Лилов, след като преди дни стана ясно, че името на Митрев е свързано с "Азербайджанската перачница" - мащабна черна каса, контролирана от правителството в Баку и през която са минали общо 2,5 млрд. евро.

Междувременно Министерският съвет ще дискутира отзоваването на Митрев от ЕБВР, като преди това финансовият министър Владислав Горанов разпореди проверка по случая.

"Правителството е поставено пред избор, но той вече е взет. Скандалът доби почти политически измерения и много маневри за правителството не останаха. Митрев безспорно е участвал в тази схема, не отрича, че е взел пари. Схемата безспорно е порочна", обясни гостът на "България сутрин".

Според разследващия журналист ударът не е срещу Калин Митрев, дори не е срещу Ирина Бокова. По думите му скандалът цели по-скоро да разклати позициите на Азербайджан. 
 
Вчера министерството на Азербайджан обвини американския милиардер Джордж Сорос за скандала, а Григор Лилов си обяснява това, с факта, че журналистите, които обявиха престъпната схема са финансирани именно от него.

Според него азербайджанската афера е свързана с "Панамските досиета". 

"Илхам Алиев печели изборите в Азербайджан, Бокова го поздравява от името на ЮНЕСКО, открива фотоизложба в Париж, постъпват пари в "Данске банк" и от тях едни пари са преведени светкавично на Митрев. Когато човек погледне хронологията, ще види много такива съвпадения", обясни още журналистът.