fallback

Навръх Деня на съединението: Минералната баня в Овча купел обхваната от пламъци

Този огън би трябвало да запали нашия огън за опазването и възстановяването ѝ, коментира в България сутрин фотографът Здравко Йончев

07.09.2017 | 08:02 Автор: Мария Аладжова

Навръх Деня на Съединението пламъци обхванаха сградата на минералната баня в столичния квартал "Овча купел". За щастие те бяха потушени, а от Столичната община съобщиха, че пожарът е тръгнал от стари сухи дървени материали, бил е локализиран и бързо овладян.

"Няма нищо страшно - сградата е правена от бетон, тухли и камъни. Няма нищо автентично, което да бъде загубено. Нейната автентичност е по-скоро архитектурата ѝ", коментира за Bulgaria ON AIR фотографът Здравко Йончев.

"По-скоро този огън би трябвало да запали нашия огън за опазването и възстановяването ѝ. Нашата посока трябва да е именно в тази тема - как тя да съществува. Най-лесно е да я превърнем в баня, такава, каквато е била функционираща дълго време. Аз съм на мнение, че тя може да има допълнителни функции и един вид това да е културен център на основата на минералните води", предложи Йончев от ефира на "България сутрин". 

По думите му възстановяването на сградата може да се постигне чрез публично частно партньорство, заедно с граждани, организации и съдействие от държавата. Минералната баня в "Овча купел" е паметник на културата, но в годините тя не е поддържана, намира се в окаяно състояние и се руши.

От повече от година тече процедура по прехвърляне на собствеността ѝ.

"Най-малкото за възстановяването ще трябват може би 20-30 млн., за да я превърнем в нещо, което функционално и добро", изчисли Йончев.

fallback
Още от България сутрин
fallback