fallback

НИМ представя специална експозиция по повод 6 септември

Могат да се видят револверите "Смит и Уесън", както и "Гасер", оставени за ползване на българската армия след Руско-турската война

06.09.2017 | 12:25 Автор: Жанета Нейкова

Специална витрина в Националния исторически музей е посветена на Съединението на Източна Румелия с Княжество България, както и на Сръбско-българската война. 

В експозицията гостите на музея могат да видят къси револвери, сабя, различни медали от Сръбско-българската война.

Камерата на Bulgaria ON AIR показа два револвера, използвани в периода на Съединението, а след това и в последвалата война със Сърбия. 

"Те са марките "Смит и Уесън" модел 1869 г., както и "Гасер" - 1880 г. И двете оръжия са оставени на разположение на България след Руско-турската освободителна война. След изтеглянето на руската армия, голяма част от въоръжението е оставено за ползване на новосформираната тогава българска армия". Това разказа за "България сутрин" историкът Христо Христов.

Той смята, че е важно да се върнем към патриотичните идеали на нашите предци, а Съединението на България е повод да си спомним за тях.

Всеки, който желае, може да посети експозициите в Националния исторически музей, а тази със Сръбско-българската война ще бъде изложена за по-дълъг период.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback