България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заплата, бонус, похвала, пица... Какво ни задържа на работното място?

Коментар от HR мениджъра Стефка Танчева и психолога Анна Тодорова пред Bulgaria ON AIR

04.09.2017 | 07:50 Редактор:
Заплата, бонус, похвала, пица... Какво ни задържа на работното място?
Заплата, бонус, похвала, пица... Какво ни задържа на работното място?

Миксът от заплащане, бонуси и похвала е отличен вариант шефовете да ни задържат на работното място. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" HR мениджърът Стефка Танчева и психологът и психотерапевт Анна Тодорова.

Проучване на американски учен посочва, че най-добрият стимул за работа не са парите, а пицата. Според Анна Тодорова пицата символизира загрижеността на ръководството, но това не прави парите по-малко важни.

"Комбинацията от похвала, пица или сладолед плюс бонуси, е най-добрата. Пицата и похвалата работят изключително добре и струват много по-малко от бонусите. Новото поколение работници има много по-различни очаквания от старото", коментира психологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Стефка Танчева вече все повече се храним здравословно и в един момент пицата няма да ни е привклекателна. Най-важна обаче остава идеята за социализиране, да сме част от семейството и да сме признати. 

"Българските работодатели са в процес да се научат. Чуждите компании на пазара ни карат да се сравняваме и да привличаме кадри. Заплатата е на 3-4-то място като причина за напускане. Парите са много деморализиращи в дългосрочен план и могат дори да понижат производителността", каза още HR мениджърът.