fallback

Първите седмици от бременността: Какво трябва да знаят бъдещите майки?

Медицинското наблюдение трябва да започне от петата гестационна седмица, обясни д-р Гинка Ганева

01.09.2017 | 11:27 Автор: Мария Аладжова

Медицинското наблюдение по време на бременността е ключово за здравето на плода и на майката. Първият триместър е много важен, тъй като до 12-та седмица рискът от загуба е много висок.

"Тези неща могат да бъдат намалени до минимум ако се следят. Проблемите, които могат да възникнат в началото са силни болки и кървене. Кървенето винаги е знак, че нещо не е наред с тази бременност и трябва да се потърси помощ", предупреди в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Гинка Ганева.

Бременността се установява към петата седмица от гестационна седмица или иначе казано - след 7 дни  от закъснението на месечния цикъл на жената.

Ако всичко е наред, вторият преглед е след 2-3 седмици, когато вече може да бъде установена и сърдечната дейност на ембриона. 

"На пациентката се снема анамнеза, проверява се за минали заболявания и проблеми с предходни бременности. Ако има някакво заболяване, тя се насочва за консултация при други специалисти. Възможно е на някой етап от развитието плодът да спре да се развива, възможно е да не отговаря развитието на ембриона спрямо последната менструация", обясни д-р Ганева.

Препоръчителен е и биохимичния скрининг и ранната фетална морфология, които позволяват да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. 

Противно на мненията, че бременните жени не бива да спортуват, д-р Ганева успокои - йогата, плуването и разходките няма да навредят на майката или плода, стига да няма тежко натоварване на коремната стена или друг вид силови тренировки.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback