България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Омбудсманът Мая Манолова за язвите на обществото

Боря се срещу социалното разделение, земеделските измами и свръх правомощията на ЧСИ-тата, заяви тя пред Bulgaria ON AIR

01.09.2017 | 11:06 Редактор: Иван Берберов
Омбудсманът Мая Манолова за язвите на обществото

Българското общество е тормозено от редица язви, като земеделски измами и свръх правомощията на частните съдебни изпълнители, а в последно време се отвори, но и бързо затвори, поредната – черно-бели учебници за учениците в неравностойно икономическо положение. Най-адекватната институция, която трябва и може да коментира тези въпроси, е тази на омбудсмана. Мая Манолова с коментар пред Bulgaria ON AIR.

Черно-бели учебници или черно-бяло мислене

"Правителството трябва да гарантира, че всички деца ще имат равно начало, когато прекрачат училищния праг. Образованието не е лукс, а право. Всяко дете трябва да има достатъчен шанс да се развива по най-добрия начин. Самата идея за черно-бели учебници е изключително лош знак и носи обидно послание", отбеляза Манолова в студиото на "България сутрин".

По нейни думи е изключително жалко, че трябва да се хаби енергия в това да си обясняваме защо едно предложение е очевидно лоша идея. 

"Хубаво е да се търсят варианти за по-евтини учебници. Дори да се помисли за държавна инвестиция в безплатни учебници за всички. Но не и да се разделят децата на бедни и богати, на цветни и черно-бели", допълни тя.

Измамите с имоти и земеделски земи

Ето как стават: Няма забрана, която да спре някой да Ви отдаде земеделската земя на трети човек, без да се е допитал до Вас. Няма изискване за нотариусите да проверяват договора, който отдаващият земя е сключил с наемателя. По този начин може да се окаже, че някой има договор да ползва земята Ви, без изобщо да го познавате. 

"Хората са изключително притеснени, че някой непознат може да им отдаде земите под наем с договор за няколко години. Подготвила съм законопроект, който да забрани на не-собствениците да отдават чужда земя под наем на трети лица. В понеделник, от 11 ч., в институцията ми се организира публичното му обсъждане. Текущата сесия на парламента трябва да разгледа този закон незабавно", категоричен бе омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Свръх правомощията на частните съдебни изпълнители

Със сегашната власт и тежест, които имат ЧСИ-тата, човек може да се окаже осъден и със запорирани доходи без дори знае.  

"Надявам се, че парламентарните групи няма да пропуснат да преразгледат прекалените правомощия на ЧСИ-тата. В момента ситуацията дава възможност за прекалено много нечестности. Съпротивата е яростна, защото става дума за милиони. Те няма да се спрат пред нищо, за да ми попречат", посочи защитникът на народа.

Според Мая Манолова българите са обезкуражени да търсят правата си поради безхаберието на институциите и високомерието на съдебната власт.