България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Лионел Меси на високия скок": 30 години от рекорда на Стефка Костадинова

Постиженията на Костадинова няма да имат аналог в скоро време, категоричен е спортният журналист Георги Банов

30.08.2017 | 10:37 Редактор: Мария Аладжова

Днес, на 30 август, се навършват точно 30 години от световния рекорд в скока на височина на Стефка Костадинова. Тогава, през лятото на 1987 година в Рим, Костадинова прославя България като скача 209 сантиметра и печели златото на Световното първенство по лека атлетика.

"На този ден, както винаги, бях на работа в редакцията и очаквахме нашия колега Янко Гъров, който беше представител на редакцията като фотограф в Рим. Очаквахме какво ще се случи, какви фотографии ще успеем да получим", спомни си спортният фотограф Бончук Андонов, който по това време работи в илюстрования спортен седмичник - вестник "Старт". 

Офисът на редакцията се е намирал на стадион "Васил Левски", а от прозорците ѝ журналистите наблюдавали и тренировките на Костадинова, затова Бончук беше категоричен, че за тях резултатът ѝ в Рим не е бил изненада, а напълно очакван.

"Тогава някак си тези успехи идваха така накуп, много", добави от своя страна Георги Банов от "24 часа", който също бе събеседник по темата в "България сутрин". 
    
"Успехи като на Стефка Костадинова трудно ще бъдат постигнати в скоро време. Тук говорим не за някакъв елементарен спортист, ние говорим за нещо уникално, за нещо, което в света не се е родило и няма да се роди в скоро време. Защото тези 197 скока над два метра няма кой да ги постигне в скоро време", увери Банов.

Той определи Костадинова като "(Лионел)Меси на високия скок". 

По думите на Банов предложението за анулиране на световните рекорди в атлетиката от 80-те и 90-те години е безумие, няма никакво основание и може да попречи на леката атлетика.

А по случай 30-та годишнина от непокътнатия световен рекорд на Костадинова Бончук Андонов, Владимир Памуков и Тодор Шабански издадоха и книга с фотографии, проследяващи живота и работата на легендата на българската лека атлетика.

Вижте пълния разговор във видеото.