fallback

Над 1/4 от кантарите по пазарите не отговарят на изискванията

Проверки на Държавната агенция за метрологичен надзор установи най-много нарушения във Вършец, Годеч, Берковица и Ловеч

29.08.2017 | 09:28 Автор: Жанета Нейкова

Над 100 везни на пазара в България не отговарят на изискванията, установи проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Това е повече от 1/4 от всички кантари в страната. 

Пред Bulgaria ON AIR главният директор Павлина Данаилова заяви, че действията са предприети в месеците юли и август, когато граждани са подали сигнали към дружеството. 

"Проверени са 392 везни, 123 от тях не отговарят на законовите изисквания. 90 от тях пък изобщо не са разрешени за търговска употреба, а 33 не са преминали задължителната ежегодна метрологична проверка и така точността на измерванията не е гарантирана", информира Данаилова.

Проверките са установили, че най-голям брой нарушения са извършени във Вършец, Годеч, Берковица, Ловеч.

Павлина Данаилова изброи някои от важни белези, за които трябва да следим при покупка на пазара:

"Първо - най-важното е да забележим дали везната има съответен стикер за преминала ежегодна проверка. Второ, когато се осъществява измерване с двублюдна везна, в която се поставят теглилки, потребителите трябва да внимават дали няма "забравени" грамове в едното блюдо", посочи експертът, като подчерта, че клиентът трябва да изисква да вижда какво и как се измерва от търговеца.

За нарушителите санкциите са от 100 до 300 лв. за физически лица и от 200 до 500 лв. за юридически.

Още по темата вижте в репортажа:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback