fallback

Как да подготвим малчуганите за първия ден в детската градина?

Най-важна е обратната връзка с учителите, посочи психологът Радостина Стоянова пред Bulgaria ON AIR

28.08.2017 | 10:07 Автор: Василена Василева

Започва новият сезон на детските градини. Родителите са притеснени и развълнувани, децата също. Как обаче да сме подготвени и как да предразположим малчуганите да отидат с усмивка и желание?

Детският психолог Радостина Стоянова бе категорична, че основното, на което трябва да обърнем внимание е обратната връзка, която получаваме от учителите. 

"За децата това е нещо ново, а те се страхуват от непознатото. Хубаво е родителите да бъдат сигурни, че малчуганите са подготвени и знаят какво да очакват от детската градина. Те имат нужда да им се обясни защо трябва да я посещават пет дни в седмицата и да прекарват по цял ден там", обясни психологът.

В студиото на "България сутрин" Радостина Стоянова посочи още, че детската градина е много важен етап от живота на всяко дете, защото това е мястото, където децата се учат да бъдат самостоятелни. В случаите, в които родителите се притесняват за поведението им или не знаят как да постъпят в дадена ситуация спокойно могат да се обърнат към психолог още преди напрежението да е ескалирало. 

"Всеки родител трябва да наблюдава дали детето му не се затваря в себе си или пък обратното - тръгва с рогата напред. И ако са налице подобни случаи да разбере дали няма конкретна причина за поведението му", допълни още гостът на Bulgaria ON AIR.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback