България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Менюто на обяда с Макрон: Българско сирене, калкан и Врачански мискет

Михаил Марковски и Ути Бъчваров разказват за тънкостите на висшия клас кулинария

25.08.2017 | 09:24 Редактор:
Менюто на обяда с Макрон: Българско сирене, калкан и Врачански мискет
Менюто на обяда с Макрон: Българско сирене, калкан и Врачански мискет

Менюто на официалния обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще се състои от славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав "Врачански мискет" от избата на резиденцията.

Това стана ясно ден преди визитата на френския държавен глава у нас, който кацна във Варна заедно със съпругата си Бриджит. Цялото събитие и съпровождащият го протокол се следят с огромен интерес. Не по-малко любопитство буди и храната, с която ще бъде гощавана френската делегация.

За да разяснят тънкостите на висшия клас кулинария, в "България сутрин" гостуваха председателят на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски и Ути Бъчваров, водещ на кулинарно предаване.

"Добрите калкани, които са разрешени легално, трябва да бъдат над 5 кг., 4 кг. големи. Класическият български метод е да бъде нарязан на едни големи триъгълници и да бъде хрупкаво изпържен. Много е вкусен! Френската технология за приготвяне за такива скатни тъмни риби, които в себе си имат много колаген, е с нежни сосове и на пара", сподели Ути Бъчваров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той предположи, че за конкретното събитие кожата на калкана ще бъде махната, бялото месо отделено и сготвено в нежен сос, може би на маслена основа.

И още кулинарят разкри, че на обяд от толкова високо ниво майстор-готвачът е този, който гарантира, че предварително проверените продукти ще стигнат до масата. А по време на самото приготвяне на ястието, не трябва да го изпуска от поглед нито за миг.

Михаил Марковски пък добави, че изборът на врачанския мискет, или димят, както още го наричат, е изключително удачен, с оглед на това, че варненският регион се слави именно с него.