fallback

Шенген, Еврозоната, сигурността... За какво ще говорят Макрон, Борисов и Радев

PR експертът Арман Бабикян и журналистът Кристина Кръстева с коментар пред Bulgaria ON AIR

25.08.2017 | 08:57 Автор: Тодор Петров

Нормално е за всичко в ЕС да разчиташ на Франция, която е другият основен стълб заедно с Германия. Би било добре, ако влизането в Шенген е част от разговора, посочи пред Bulgaria ON AIR PR експертът Арман Бабикян, коментирайки визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас.

Според него в България толкова години не е идвал френски държавен глава, защото не сме били интересни за Франция. Снощи Макрон кацна на летището във Варна заедно със своята съпруга Бриджит и бе посрещнат от премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева. 

"Вероятно има някакъв знак защо там е и върховният главнокомандващ. Ключовите точки Варна и Бургас са изключително важни и за Франция. Стратегически тази линия става изключително важна, а Франция има решаваща дума в общата европейска отбрана и в Съвета на ООН", каза още Бабикян.

Журналистът от в. "24 часа" Кристина Кръстева е на мнение, че визитата на Макрон е знакова с оглед на задаваща се реформа в ЕС. Според нея Франция ни подкрепя за Шенген. По думите ѝ по въпроса с чакалнята за Еврозоната е по-сложно, но и там бихме могли да очакваме подкрепа от Франция.

"Отпорът срещу терора е официално обявен в изредените теми на разговори. Вече е ясно, че България е заделила 1,2 млрд. лева за закупуване на техника за пехотата от Франция. За пръв път президент и премиер са заедно домакини на визита от такъв мащаб. Очевидно те вече се напаснаха и дават все повече сигнали, че се разбират чудесно", каза още журналистът в сутрешния блок "България сутрин".

Тя прогнозира, че ще откликнем на призива да престанем да осъществяваме социален дъмпинг.

"На Макрон също му трябват някакви малки победи. Редките посещения на френски държавни глави винаги са в ключови моменти и всеки път са били базирани на ценности", добави Арман Бабикян.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback