България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова истерия във Facebook: Потребители изпращат съобщения на приятелите си, за да не ги хакне Джеймс Ууд

Тревогата обаче е фалшива и зад "опасния" профил не се крие известният актьор

21.08.2017 | 08:36 Редактор: Мария Аладжова
Нова истерия във Facebook: Потребители изпращат съобщения на приятелите си, за да не ги хакне Джеймс Ууд

След т. нар. "фалшиви новини", нова "тенденция" започна да набира скорост във Facebook. Потребители на социалната мрежа се оплакаха, че попадат на серия публикации и дори получават лични съобщения да не приемат заявка за приятелство от потребител с името на известния киноактьор Джеймс Ууд, защото зад профила се криел хакер. В съобщението е добавено, че получилият го човек трябва да го препрати на всички свои приятели в мрежата, за да ги предпази.

"Няма никаква опасност за профила ви в този случай", успокои от ефира на "България сутрин" главният редактор на Kladata.com - Светлин Желев.

"Трябва да бъдем внимателни във Facebook, профили се крадат, използват се за всевъзможни неща, но няма как да стане това чрез адване", продължи той и предупреди, че основното, което трябва да знаят ползвателите на мрежата е, че в никакъв случай не бива да отварят линкове или да дават онлайн достъп до устройствата си.

Разговорът за безопасността във виртуалното пространството обаче е по-генерален от това, особено след последния зловещ атентат в Барселона. Терористите използват най-различни канали, за да комуникират помежду си, но, оказва се, Facebook не е най-популярният сред тях. 

Атентаторите от Лондон например, са обменяли информация в чата на PlayStation, посочи Желев. А алгоритмите на социалните мрежи все още не са усъвършенствани така че да контролират ефикасно подобен тип комуникация и най-вече инициаторите ѝ, добави събеседникът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Чуйте още във видеото!