България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Откровение за срутения паметник "1300 години България" в писмо към скулптора му

Занемаряването на монумента е продукт на погрешното разбиране за изкуството от предния режим, каза авторът на зданието проф. Валентин Старчев

09.08.2017 | 09:13 Редактор: Иван Берберов
Откровение за срутения паметник

Въпреки подпалените кранове, развалящите се багери и живите вериги около паметника "1300 години България", той все пак бе сринат. Случилото се предизвика разнородни реакции у хората преди, по време и след деконструкцията. Дори художникът академик Светлин Русев написа сантиментално писмо на автора на монумента професор Валентин Старчев.

Според Русев гледката на сваления паметник е като погребение и няма как да остане безучастен, тъй като битката за "1300 години България" се води още от създаването му. 

"Кампанията срещу скулптора бе изключително грозна. Това, че някои хора се радват, че парче от изкуството се унищожи, трябва да бъде много притесняващо за обществото ни", посочи той пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

По думите на проф. Старчев изоставянето и ограбването на паметника е продукт на погрешното разбиране за изкуството от предишния режим.

"Паркът на НДК и самият Дворец не биха понесли какъвто и да е паметник на това място. Трябва много внимателно да се подбере следващото здание. Никой дори не се е опитал да се свърже с мен, за да проведем професионален разговор по темата", уточни авторът на бившия монумент.