България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инженер категоричен: Ръководителят на обекта носи отговорност за смъртта на работника

Над 90% от сградите в България или нямат мълниезащитна инсталация, или тя е много стара, заяви Ернесто Нуриега Стефанов

08.08.2017 | 10:25 Редактор: Жанета Нейкова
Инженер категоричен: Ръководителят на обекта носи отговорност за смъртта на работника

Репортерът на Bulgaria ON AIR Даниела Владимирова бе пред строящата се сграда на бул. "България", където мълния отне живота на 40-годишен работник. Тя потърси отговор кой носи отговорност за трагичния инцидент от инженер Ернесто Нуриега Стефанов, който от години се занимава с мълниезащитни инсталации.

"Работникът е трябвало веднага да прекрати работата си", категоричен бе инженерът, според когото ръководителят на обекта носи отговорност за инцидента.

Стефанов допълни как на много места хората не обръщат внимание, когато започне гръмотевична буря и продължават със своята работа, защото бързат, или защото гонят срокове, а забравят, че на първо място стои тяхната безопасност.

"Не съм изненадан от трагичния инцидент, защото за 11-те години, прекарани в България, виждам как на тази материя все още не се обръща достатъчно внимание. Хората не знаят какви са предпазните мерки при такава буря", обясни експертът.

Той продължи как трябва да се търси закрито място или сграда с мълниезащитна инсталация. 

Ернесто Стефанов констатира как почти 90% от сградите в България не са защитени от мълнии, а тези, които са - инсталацията е стара и не изпълнява функциите си.

Той бе категоричен, че контролът върху всички сгради в страната трябва да се поеме от съответна държавна институция, а на самите строителни обекти отговорността носи техническият изпълнител.