fallback

50% от българите искат изпълнителната власт да командва съдебната

Това сочи ново национално представително проучване на агенция "Медиана"

26.07.2017 | 10:33 Автор: Мария Аладжова

Всеки 6-ти българин иска премиерът Бойко Борисов да командва съда и прокуратурата. 86 на сто казват, че не знаят какво е съдебна реформа, а 48% смятат, че зад борещите се за съдебна реформа стоят лични властови стремежи.

Това сочи ново национално представително проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 12-18 юли 2017 г. сред 1002 души в 125 места в страната. 

"Причината да не знаят хората какво е съдебна реформа е, че обикновено на хората се лансират механизми, а не целта. Квотата дали да бъде от 3, 5, 6 човека от парламента или от професионалната колегия - това нищо не говори на хората", разясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR социологът Кольо Колев.   

"50% са склонни да приемат номинация на изпълнителната власт над съдебната власт. Нещо, което е в основата на едно демократично общество - разделението на властите", посочи с тревога Колев.

Същевременно оценките към полицията, прокуратурата и съда от страна на обществото са ниски, показва още проучването. По шестобалната система полицията получава 3,63, прокуратурата - 3,1, а съдът около 2,6.

Вижте още във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback