България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полски колоездач шокира със снимка на изпъкналите си вени

Не тежкото натоварване е главният проблем при този спорт, отбеляза Цветана Капитанова пред Bulgaria ON AIR

20.07.2017 | 10:27 Редактор: Жанета Нейкова
Полски колоездач шокира със снимка на изпъкналите си вени

Полският колоездач Павел Полянски шокира в Instagram със снимка на краката си след 16-я етап на "Тур дьо Франс" (от фр. Tour de France - Обиколката на Франция). На кадъра се вижда релефно изпъкнала всяка вена на долните крайници на поляка. Тази фотография предизвика въпроса какви са ползите и рисковете от колоезденето, на който отговор дадоха гостите на "България сутрин".

"Това е нещо напълно нормално за колоездачите, не е повод за особени притеснения, нито пък е здравословен проблем. Няма нищо общо с допинг, причината е съвсем рационална", категоричен бе журналистът Житомир Пенаков. 

Същото подкрепи и фитнес треньорът Цветана Капитанова, която обясни, че след такова тежко натоварване, крайниците са кръвонапълнени, особено при наличието на малък процент телесна мазнина. Но, по думите й, не това е главният проблем при този спорт.

"Колоезденето славата, че той е спортът с най-разпространена употреба на допинг и това не е случайно", продължи темата Пенаков.

Журналистът визира думите на Ланс Армстронг, който на 16 февруари 2011 г. окончателно слага край на кариерата си на шосеен ездач заради допинг скандал: "Няма как на хляб и вода да спечелиш "Тур дьо Франс".

"Говорим за 3,500 км., изминати за 3 седмици, което се води средно по 180 км. на ден. Трябват всевъзможни методи, като, разбира се, има граница, която не бива да се преминава, но в историята това се е случвало неведнъж", разказа Житомир Пенаков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът подчерта твърдението си, че колоезденето е бизнес и затова понякога се стига до прекрачване на границата, тъй като в този спорт са замесени много пари.