"Още Хипократ е съветвал своите пациенти да приемат по-лека храна и да избягват тлъстите меса. Той е един от първите лечители, които са обърнали внимание че трябва да има разлика в храненето през зимата и лятото", сподели пред Bulgaria ON AIR диетологът д-р Мария Николова.
Тя подчерта, че в горещините през лятото диетата минава към растително базиран режим - повече пресни плодове и зеленчуци. Д-р Николова посочи, че е необходим баланс между плодовете и зеленчуците и ако човек има метаболитен проблем, хубаво е плодовете да бъдат 1-2 порции в първата половина на деня.
Минимумът консумация на пресни плодове и зеленчуци трябва да бъде 300-400 гр. Млякото, меките сирена и не много солените кашкавали също намират място в нашата лятна диета.
"Хранете се разнообразно и балансирано. Нашият организъм подсказва от какво имаме нужда", отбеляза за "България сутрин" диетологът.
Д-р Николова посочи още, че всички изпитваме прегряване на организма през лятото и хората огладняват вечер, когато температурите паднат. Освен храненето обаче и питейният режим е много важен, подчерта тя.
"Трябва да бъдем добре хидратирани, но не за сметка на напитки, които са богати на добавени захари. Не препоръчвам алкохол и подсладени напитки. Алкохолът допълнително загрява нашия организъм", обясни специалистът и добави, че трябва да приемаме много вода.
Д-р Николова препоръча още да залагаме по-често на айряна и таратора, като трябва да приемаме по 30-40 мл. течности на килограм телесно тегло.