България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Паметникът на Бузлуджа - даден на търг или панорама на българската история?

Казусът предизвика дебат в "България сутрин", ОП ще настояват монументът да остане държавна собственост

13.07.2017 | 08:57 Редактор: Жанета Нейкова
Паметникът на Бузлуджа - даден на търг или панорама на българската история?

На вчерашното си заседание кабинетът отхвърли предложението БСП да получи паметника на Бузлуджа за 10 години безвъзмездно. Това стана основно по настояване на Обединените патриоти и вицепремиерът Валери Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR директно от кулоарите на парламента Красимир Богданов от Обединените патриоти заяви, че Симеонов ще настоява да се извърши ремонт на монумента на Бузлуджа и той да остане държавна собственост.

"Най-логичното е да се осигурят средства за подобаващ ремонт и превръщането му в туристически обект и информационен център. Съвсем нормално е нашето решение да стане част от следващия бюджет", твърди Богданов.

Казусът "Бузлуджа" предизвика дебат и в "България сутрин". Журналистите Пламен Даракчиев и Велислава Дърева отстояваха разнопосочните си мнения каква да бъде съдбата на монумента.

"На заседанието на правителството на 10 юли областният управител на Стара Загора казва: "Нямаме нищо против паметникът да бъде даден за безвъзмездно ползване 10 години". На 11 юли той изпраща писмо, в което твърди точно обратното. Значи нещо се случва, какво - не знам!" - разказа Дърева, която категорично подкрепя позицията, че паметникът трябва да бъде съхранен, но не като знак само на една партия.

"Това е история. Аз виждам ужас, страх в България от историята, а дори не я познаваме. Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде панорама на нашето минало или на българските възрожденци", убедена е журналистката.

Пламен Даракчиев вижда казуса по съвсем различен начин. По думите му пред Bulgaria ON AIR в случая става дума за монумент, който е вън от всякакво събитие, строен с чисто идеологически цели от комунистическата, тогава, партия.

"Това е прослава на една политическа формация, която има печална роля в българската история. Защо трябва да носим отговорност за нея и защо изобщо ни е необходим този монумент?" - попита твърдо журналистът.

Според него паметникът на Бузлуджа трябва да бъде даден на търг и продаден на нов собственик. 

Очаквайте видео.