fallback

Заплаха за правосъдието или в помощ на инвеститорите е промяната за ОВОС?

Екологът Петко Цветков и икономистът Красен Станчев коментират проектозакона на ГЕРБ целящ да ограничи обжалванията за екооценки пред Bulgaria ON AIR

13.07.2017 | 08:26 Автор: Иван Берберов

Еколози и политици отново в спор. Нов проектозакон на ГЕРБ цели да ограничи обжалванията за решения на ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда). 

Предложението на ГЕРБ за промяна в закона за застрояване ще ограничи правото и достъпа до правосъдие на гражданите. Това каза екологът Петко Цветков в студиото на "България сутрин".

"ГЕРБ иска да блокира възможността за обжалване на втора инстанция по дела свързани с решения на ОВОС за обекти от национална важност. Освен това таксите за завеждане на дело срещу вредни за чистата околна среда строежи се дигат до 900 пъти", допълни той.

Когато има категорична оценка на въздействието на нови строежи върху околната среда, която е приета – няма смисъл да се обжалва до безкрайност, заяви икономистът Красен Станчев пред Bulgaria ON AIR.

"Тези процеси отлагат значително инвестициите в икономиката. От тази гледна точка идеята на ГЕРБ не е лоша, но трябва да бъде допълнително оправдана. Министерски съвет може да определи всичко като обект от национално значение, затова трябва да има преглед и определена давност за решенията на ОВОС. Трябва да има изискване за добросъвестно провеждане на ОВОС", поясни икономистът. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback