България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Причината за опасните био бисквити: Пропуски във вътрешния контрол

Био продукцията на България се произвежда от нашите баби на село, настоя Мариана Кукушева пред Bulgaria ON AIR

12.07.2017 | 08:09 Редактор: Тодор Петров
Причината за опасните био бисквити: Пропуски във вътрешния контрол

Опасни белгийски био бисквити се предлагат на българския пазар, стана ясно вчера. Продуктът е определен като сериозна заплаха за здравето, тъй като съдържа канцерогенния акриламид. 

"Това е въпрос на пропуски във вътрешния контрол на производителя. Поглеждайки даден продукт, трябва да си даваме сметка, че рискът от технолгични пропуски съществува във всички точки на Европа. Българските храни са с високо качество и потребителят не трябва да се съмнява в това", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Проф. Пламен Моллов, който е бивш директор на БАБХ, призна, че е много резервиран по отношение на био продуктите. По думите му в конкретния случай е използван ябълков концентрат, който е активен в образуването на акриламид. 

"Системата за бързо предупреждение е гарант, че когато се появи опасен продукт на пазара, в рамките на 24 часа това става ясно за всички контролни органи. На второ място, става дума за вещество, за което науката не се е произнесла окончателно. В много продукти има акриламид, само че не знаем", сподели експертът пред Bulgaria ON AIR. 

Мариана Кукушева подчерта, че живеем във век, в който се ползват заместители на основните суровини. Недостигът на основни суровини води до заместители, посочи тя и добави, че подсладителите са първоизточник за развитие на някои видове диабет. 

"Българинът не е наясно, че био продукцията на България се произвежда от нашите баби на село", настоя тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Агенцията по храните сигурно прави максимума с човешкия ресурс и лабораториите, с които разполага. В основата на качествения контрол стои липсата на законодателство. Приемането на закон на храните трябва да се превърне в национална кауза", каза още Кукушева.

Проф. Пламен Моллов се съгласи с твърденията й и добави, че Агенцията по храните не функционира достатъчно добре, защото няма необходимия капацитет, бюджет и статут.