България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

11-ти юли - Световният ден на населението!

През 2050 г. хората на земята ще бъдат 9 милиарда

11.07.2017 | 12:46 Редактор: Мария Аладжова
11-ти юли - Световният ден на населението!

11-ти юли е Световен ден на населението.

Прогнозите за следващите 10 години са, че населението на Земята ще достигне 8 милиарда души, а през 2050-та година вече ще сме 9 милиарда. 

Пренаселеност. Това е дума, която кара политици, еколози и много обикновени хора да се страхуват за бъдещето си. И това е логично, планетата ни не се разширява. Ресурсите, които поддържат човешкото население като храна, вода и енергия също са ограничени. Тоест, повече хора в съчетание с климатични промени и замърсена околна среда не вещаят нищо добро.

Именно затова за пореден път световноизвестни учени алармират световноизвестните политици за няколко неща.

Ето и някои от тях:

Най-големите замърсители – Съединените американски щати, Индия и Китай да преосмислят поведението си и да намалят вредните емисии. 

Изсичането на горите да спре. Или поне да намалее драстично. Същото важи и за унищожаването с лов и риболов на редица животински видове. 

По-ниска раждаемост. Особено в Индия, Африка и Китай. Опитът показва, че жените, които сами взимат решения за своя сексуален живот и за методите за предпазване от нежелана бременност, раждат по-малко деца. 

Поради тази причина разяснителните кампании, снабдяването с противозачатъчни и насърчаването на семейното планиране стават все по-наложителни. 

Разбира се, съществуват и теории, че пренаселената Земя е нищо повече от един зелен мит. 

Дори това да е вярно, може би най-големият проблем на планетата си остава консуматорството. И ако то продължи да нараства с тези главоломни темпове, паралелно с увеличаването на хората, това наистина може да се доведе до катастрофа. Може би най-голямата.