България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата, които не ни чуват

Специализирано училище у нас развива уменията на малчуганите в изкуствата и спорта

11.07.2017 | 10:32 Редактор:
Децата, които не ни чуват
Децата, които не ни чуват

В минутите за здраве говорихме за ранна интервенция и слухово-речева рехабилитация на деца с увреден слух. В единственото у нас специализирано училище, което разполага и с детска градина, екип от слухово-речеви рехабилитатори работи за развитието на слуха и говора на децата.

Училището е създанено през 1898 г. и е най-голямото от този тип на Балканите. Директорът на училището Севдалина Джонгарска застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да разкаже повече за дейността на социалното заведение.

"Стремим се да дадем възможност на всяко дете да развие своите таланти. Насочваме ги в спорта и изкуството. Развиваме 21 вида спорт и различни видове художествена самодейност", сподели тя.

Директорът уточни, че от миналата година децата се приемат още от яслена възраст. Записването продължава до 15 септември, но училището приема деца и след тази дата. 

"Борим се с митовете, които съществуват в обществото. Борим се да развием слуховите възможности, да научим децата да разчитат по устните. В изкуствата и спорта те са равни с другите и могат да се представят добре", каза още Севдалина Джонгарска.