България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата бори безработицата с кампанията "Спри да циклиш"

Как ще се справим с демографската криза? Говори зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

11.07.2017 | 08:54 Редактор: Тодор Петров
Държавата бори безработицата с кампанията

Министерството на труда и социалната политика започна кампания срещу младежката безработица - "Спри да циклиш".

"Спри да циклиш" е кампания, която стартирахме наскоро. Имаме 3% спад на младежката безработица, но все още в България има неактивни хора, които са извън пазара на труда - не работят и не учат. Най-голям брой са младежите между 15 и 24 години", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че през псоледните две години 28 хил. младежи са минали през стажове, обучения и са получили възможности за работа. 

"Една от най-успешните ни схеми е схемата за стажуване. В рамките на 6 месеца финансираме работодателя. 6 500 от тези младежи са започнали да работят при същия работодател", даде пример гостът в "България сутрин".

Зорница Русинова посочи още, че около 30% от от младите хора у нас са неактивни. По думите й една от причините за социална изолация и бедност е ниската степен на образование. 

Запитана за демографската катастрофа и факта, че ударихме дъното по раждаемост, Русинова отговори:

Демографската криза е предизвикателство за цяла Европа. Причините са различни, мерките не може да са едностранчиви. Една от хубавите инициативи, които ще дадат резултат, е стимулиране на работещите родители, особено на работещите майки. 

Тя добави, че от септември стартира инициативата семейства, които нямат възможност да запишат децата си в ясла или детска градина, да бъдат подпомогнати от държавата. 

"Осигуряване на отглеждане на дете, което ще става от детегледачи от бюрата по труда. Отделили сме 20 млн. лева. Програмата ще е насочена към семейства с деца от 0 до 5 години", каза още зам.-министърът на труда и социалната политика.