България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

28 години по-късно: Опера на сцената на Летния театър в Плевен

Всичко за събитието от директора на Плевенската филхармония Любомир Дяковски

10.07.2017 | 09:30 Редактор:
28 години по-късно: Опера на сцената на Летния театър в Плевен
28 години по-късно: Опера на сцената на Летния театър в Плевен

След 28-годишно прекъсване тази вечер отново ще звучи опера на сцената на Летния театър в плевенския парк Кайлъка. Днес от 20:30 часа е премиерата на операта "Набуко" от Джузепе Верди. Представлението е под патронажа на кмета Георг Спартански.

"Това е културното събитие в Плевен за тази година. Една хубава традиция и емоция се завръща в Плевен. Опитваме се да задоволим потребностите не само на Плевен, правим доста пътувания", сподели в "България сутрин" директорът на Плевенската филхармония  Любомир Дяковски.

Той уточни, че целият персонал е около 200 души, а логистиката е доста сложна. Събитието обаче ще се реализира с подкрепата на Общината, приятели и съмишленици.

"В момента оперните театри са във възход. В Стара Загора колегите направиха уникален спектакъл на стадиона. Нещата ще станат, ако бъдем оставени да работим. Начинът, по който се финансира тази дейност, е удовлетворителен за нас. Имаме възможност да акумулираме средства, за да вложим в такъв голям спектакъл и да поканим солисти, които си имат своята добра цена", сподели още гостът на Bulgaria ON AIR.

Любомир Дяковски е баща на известната певица Люси Дяковска. Той сподели в студиото на Константина Живова, че Люси е обещала да присъства на събитието тази вечер.

"С нея започнахме тези спектакли в Летния театър. Тя е част от причините да се случи това събитие. Като дете пееше в някои от оперните спектакли. Не съм й давал много съвети, но тя е наблюдавала и е вземала най-доброто. Сама го е развила, попаднала е на добри хора и е станала човек", каза още директорът на Плевенската филхармония.