България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България да подкрепи решението на ЕС за Турция извън Общността, настоя Юмер

Анкара грубо се меси във вътрешните ни работи, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият консул в Одрин Георги Димов

07.07.2017 | 08:45 Редактор: Василена Василева
България да подкрепи решението на ЕС за Турция извън Общността, настоя Юмер

Като член на Европейския съюз България трябва да подкрепи решението Турция да остане извън зоната на ЕС, което евродепутатите гласуваха. Това посочи журналистът и анализатор Мехмед Юмер в студиото на "България сутрин".

Европейският парламент призова за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако Анкара продължи с конституционните реформи. Турският министър за ЕС Омер Челик от своя страна определи решението като политическо, а външното министерство на страната обяви, че то се основава на лъжливи твърдения.

Отношенията между Анкара и Брюксел се влошиха след неуспешния опит за преврат в югоизточната ни съседка през юли 2016 г.

"Ердоган изостри изключително своя тон още преди референдума. В Турция се утвърди тоталитарната власт, а Европа категорично показа отношението си към този наложен режим", заяви Мехмед Юмер.

Той допълни още, че позицията на България винаги е подкрепяла присъединяването на съседката ни към ЕС, но при условие, че изпълни поставените критерии.

Пред Bulgaria ON AIR бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов бе категоричен, че Анкара грубо се меси във вътрешните работи на България. А решението, което Европарламентът взе, не е изненада за никого. 

"Още на 24 ноември миналата година беше известно мнението на ЕС относно Турция. Разликата е, че тогавашното решение беше за замразяване на отношенията, сегашното вече категорично е за прекратяване. Освен опита за преврат, сега налице е и референдумът на Ердоган, който допринесе за изостряне на отношенията", обясни Георги Димов.