България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаите непреклонни - искат увеличение на заплатите

Служителите на МВР протестират днес, след като исканията им не бяха изпълнени

05.07.2017 | 08:56 Редактор: Мария Аладжова
Полицаите непреклонни - искат увеличение на заплатите

Полицаите излизат на протест днес, в деня на професионалния им празник. Те настояват за увеличение на заплатите, пари за униформи и промени в начина, по който е уредена трудовата им дейност.

"Към момента нищо не се е случило, освен заявеното от министър-председателя отпускане на средства за обезщетяване на служителите за закупуване на униформено облекло в годините назад", заяви в "България сутрин" Димитър Хайтов, зам.-председател на СФСМВР.

По думите му на последния Съвет за социално партньорство, в който участвал и зам.-министърът на вътрешните работи, се е стигнало до консенсус за заплатите и се е решило - увеличение трябва да има. На следващия ден обаче вътрешният министър Валентин Радев се противопоставил на това решение с аргумента, че не е било съгласувано с него.

"Преди да се спечелят изборите, когато вървеше предизборната кампания, именно този министър заяви, че имат разчети за 20% увеличение на заплатата на министерството. СпоВеднага след встъпването му в длъжност като министър на вътрешните работи, той категорично отрече това, което той го е заявил по-рано. Това е недопустимо", възмути се Хайтов.

Проблеми има и в отдел "Криминалистика", където от 1 февруари служителите са били трансформирани по Закона за държавния служител, което пък понесло след себе си негативни последствия върху условията на труд на криминалистите.

От Института по психология към МВР също се оплакаха от разминаване в заплатите, вследствие на преобразуването на трудовите отношения по времето на Румяна Бъчварова.