fallback

Активистки срещу найлоновите торбички! Проведоха среща в МОСВ

Меглена Томова от "Грийнпийс България" и Данита Заричинова от сдружение "За Земята" искат промяна в Наредбата за продуктовата такса

04.07.2017 | 10:35 Автор: Жанета Нейкова

Меглена Томова от "Грийнпийс България" и Данита Заричинова от сдружение "За Земята" гостуваха в "България сутрин" по повод тяхното искане найлоновите торбички да бъдат забранени изцяло до 2025 г.

"Искаме да има такси за абсолютно всички найлонови или, известни още и като пластмасови торбички. Настояваме за промяна в Наредбата за продуктовата такса, за да има такава за всички видове торбички", категорична е Меглена Томова.

Двете активистки вчера са провели среща в Министерството на околната среда и водите с експерти и зам.-министъра Николай Кънчев, на която са представили своите искания, които са внесли в министерството.

"Основните ни аргументи са свързани със замърсяванията изобщо и, по-конкретно, на различни водни басейни. Голяма част от отпадъците в моретата и океаните идват точно от сушата, дори и от отдалечените градове", информира Данита Заричинова.

На проведената среща от Министерство са заявили, че има 50% спад в употребата на пластмасови торбички от 2011 г. насам, когато влезе новата наредба, която задължава те да се заплащат.

"От Националния статистически институт показват съвсем различни данни. С 30% се е увеличила употребата на пластмасовите торбички от 2011 г. до 2014 г.", посочи Меглена Томова. 

Според нея това е така, защото задължителна такса има само върху определен тип торбички. По думите й Наредбата има твърде много изключения, а активистките настояват да няма никакви.

"Попитахме какво се случи с парите от таксите, но отговор нямаше. Ние държим тези пари да се дават за кампании, свързани с намаляване на пластмасовите торбички", отсече Томова.

Данита Заричинова информира, че близо 400 години отнема една найлонова торбичка да се разгради. 

Има голям проблем с това, че те се разпадат на малки частици, които попадат навсякъде в околната среда и са трудни за почистване. Могат да попаднат и в хранителната верига", алармира тя.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback